Oscypki

Napisał: admin

Oscypek to jedna z najbardziej typowych atrakcji w Zakopanem i w polskich Tatrach. Nie da się nie zauważyć, że mnóstwo turystów przyjeżdża do Zakopanego właśnie po to, by skosztować prawdziwego oscypka, który jest dostępny tylko w górach.

Zdaniem wielu osób oscypki, czyli wędzone serki góralskie, to wyjątkowe osiągnięcie kultury góralskiej, które warto byłoby promować na całym świecie. Wyjątkowy smak sera z owczego mleka w połączeniu z jego interesującą formą i kształtem dają wspaniały efekt pięknie prezentującego się, aromatycznego i smacznego sera, który doskonale nadaje się do sałatek i innych dań, a także do spożywania samodzielnie.

Oscypki wyrabiane są w tzw. bacówkach, gdzie specjaliści od wyrobu sera przetwarzają mleko owcze oraz często krowie i kozie na znakomitej jakości ser, który potem zostaje uwędzony lub może pozostać w postaci białego sera niewędzonego. Rodzajów oscypków znaleźć można całe mnóstwo, a na targach takich jak chociażby targ na Krupówkach znaleźć można oscypki solone, oscypki kanapkowe, oscypki gazdowskie, oscypki do sałatek czy oscypki wielu innych rodzajów.

Jeśli chodzi o ceny oscypków to w różnych miejscach prezentują się one różnie. W bacówkach za oscypka o wadze około 450 gram można zapłacić między 12 a 25 zł. Wszystko zależy od miejsca i od jakości sprzedawanego oscypka. Na targu w Zakopanem można znaleźć oscypki w przedziale cenowym od 6 do 12 zł za średniej wielkości oscypka, czy około 1.50-2 zł za małego oscypka, którego można zjeść na raz jako drobną przekąskę.

Na różnego rodzaju stronach internetowych i forach można znaleźć ciekawe przepisy na dania z oscypkiem, takie jak chociażby oscypek z grilla z żurawiną, sałatka grecka z oscypkiem czy znakomite topinki z oscypkiem góralskim. Dla wielu osób oscypek i jego wyjątkowy smak to doskonały sposób, by tworzyć ciekawe dania i połączenia składników, które pozwalają uwydatnić walory smakowe tego znakomitego sera.

Każdy turysta, który wybiera się do Zakopanego powinien spróbować w karczmach czy na targu smaku znakomitego oscypka, który podbija serca coraz większej liczby osób, nawet tych, które do niedawna nie przepadały za serami.